Thursday, October 20, 2011

Resepi Grilled Rotisserie Beef

7

Makan malam cara mat salleh hari ni. Takde idea dah nak makan apa, asik makan daging masak kicap je (sebab nak berempah sangat masih tak boleh). Huhuhu.. Layan~

Resepi Grilled Rotisserie Beef
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com

Grilled rotisserie beef

Bahan:
1st dried rosemary
1st dried parsley
1st black pepper
garam
minyak masak/olive oil
***Kalau ada bay leaf, thyme atau sage leh je guna.

Cara:
Perap dengan semua bahan di atas pada 1kg daging sapi (atau apa-apa red meat), perap 3 jam atau lebih. Bakar dalam oven guna api atas-bawah menggunakan rotisserie, 200C 1 - 1 1/2 jam atau hingga masak (luar nampak garing dan air serta minyak dari daging tak menitik-nitik lagi). Rehatkan 30 minit sebelum dihiris.

7 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

salam.sedap daging ni.

Zack Zachoes said...

w'salam.. mmg sedap, makan dengan nasi kerabu pun sedap ni Puan Ros ;)

Cheq Sue said...

guna ayam leh tak zack? umah cheq sue ni jarang2 sgt nak ada daging... tgk pun dah sedap tu

cinnamon.com said...

tadi saya masak stew ayam..sedap..esok nak cuba resepi zack pulak..nmpak senang je..nak cuba..

Zack Zachoes said...

@cheq sue: boleh, buat lemon grilled rosemary chicken. aritu dh buat. pergh... ratah2 tak pandang nasi pn. hehehe..

@cinnamon: buatlah, mudah sangat2 ni. hehe.. guna daging fresh, mmg terasa kesedapannya ;)

Wani said...

SALAM...:))

MUdahnya resepi na nampak sedap .. minta copy paste resepi ya .. :))

Zack Zachoes said...

@wani: boleh je~ takde masalah ;)