Sunday, October 23, 2011

Resepi Oven Baked Potatoes Wedges dan Nacho Cheese Sauce

9

Tak tahu nak makan apa lagi petang-petang ni, bakar jela kentang. Ada yang kentang biasa, ada yang kentang Russet (macam biasa, guna je apa yang ada. Muehehe..) Makan dengan nacho cheese sauce. Layan~

P/S: Sejak akhir-akhir ni asik makan western je :P Pula tu tak habis-habis dengan rosemary dia :p

Oven baked potato wedges


Resepi Oven Baked Potato Wedges
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com

4 biji kentang, potong bentuk wedges
Dried rosemary
Dried parsley
Serbuk black pepper
Garam
Minyak masak/olive oil

Gaul kentang dengan semua bahan di atas. Susun dalam loyang, bakar dalam oven 200C, 20-30 minit, atau bergantung pada ketebalan wedges hingga kelihatan garing.


Resepi Nacho Cheese Sauce
Dari: http://allrecipes.com/Recipe/nacho-cheese-sauce/detail.aspx

2sb butter
2sb tepung gandum
1/2C susu segar (boleh dilebihkan sikit)
1 + 1/2 keping slice cheddar cheese- ku guna Kraft
garam
serbuk lada hitam (opt)


Cara:
1. Dalam periuk kecil, cairkan butter. Masukkan tepung gandum, kacau guna whisk hingga tak melekat pada periuk.

2. Masukkan susu segar, kacau hingga nampak pekat.

3. Sambil kacau, masukkan cheddar cheese, garam dan black pepper. Kacau hingga cheese cair dan sos nampak pekat dan masak.

4. Sedia untuk dibuat cicahan dengan kentang bakar, tuang atas makaroni bakar, topping pizza atau apa2 saje.

***Nak warna lebih oren, guna aged cheddar cheese. Slice cheese ni warna dia kekuning-kuningan sikit.

9 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Petang2 memang tak tahu nak makan apa.Ini pun best jugak ni.

Zack Zachoes said...

sedap juga Puan Ros, lg2 makan tengah panas2. kenyang makan kentang ni, hehe..

Liza said...

salam kenal Zack..kentang bakar cmni pun best tuk mkn petang...ank2 pun suka ni..

Anna Qawina said...

aslmkm...salam kenal & singgah jenguk kentang tu..sedap nampaknya ni, makan sampai tak sedar pinggan dah licin..hehe

Zack Zachoes said...

@Liza: salam kenal ^_^ hehe, kat rumah ni mmg hantu kentang..kentang bakar, kentang goreng, segala masakan guna kentang, mmg feveret ;)

Zack Zachoes said...

@Anna Qawina: w'salam.. salam kenal ^_^ makan dgn cheese sauce mmg ummph.. tak pandang kiri kanan lg dh, menghadap tuu je. hehe..

Zack Zachoes said...

@Anna Qawina: w'salam.. salam kenal ^_^ makan dgn cheese sauce mmg ummph.. tak pandang kiri kanan lg dh, menghadap tuu je. hehe..

~mrs azmi~ said...

oh my...... menjejes air liur atas kibod nih

Zack Zachoes said...

mrs. Azmi, nah tisu lap2 kibod tu ;) hehe..