Thursday, October 6, 2011

Deco dan Hiasan: Chocolate Moist Cake

15

Cerita ringkas je pagi ini..

Buat kek chocolate moist untuk student En. Hubby, sebab diorang banyak tolong keluarga kami lagi-lagi masa bulan Julai aritu. Bekas-bekas student pun banyak membantu, cuma tak dapat nak jumpa diorang lagi sebab dah habis belajar. Semester ni pun budak-budak SMK Elektrik dah nak tamat belajar, diorang masuk lebih awal dari student-student lain.

Buat video ringkas, orang yang dah pro tak yah la tengok ek, segan lak I :P Ni kes mak yang takde kerja la ni buat video tak pasal-apasal :P

Apapun, layan~

Resepi ada di sini

Video cara menghias kek coklat moist menggunakan fresh cream:



Video cara guna transfer sheet untuk buat bentuk curls:




Video cara memukul fresh cream@non-dairy whipping cream:




Berkaitan fresh cream:


P/S: Ni je yang mampu ku buat, bagi kek je. Hehe.. Semoga arwah tenang di sana.. Al-Fatihah.. (sebak la pula, huhu...)

15 comments:

Fazlinil Irma said...

bukan kelakar dah zack. kagum saya tengok awak buat dan hias kek. siap ada baju chef lagi. hehe.

Zack Zachoes said...

huhuhu.. bergurau je tu Irma ;) saje, hepi2 sikit kat dapur. hehehe..

missalongwani said...

wah!!!!! hebsknyer..huhuhuh..dgt cantik la kak..kak..nak tanyer..slalu whipping wani cepat mencair..mula2 pukul cantik,kental smua..pastu,lama2,mase nak hias kek tuh,die cam mencair gitu.naper eh...jadi,bila nak buat bentuk n piping tu,xnmpak corak pe dah..bnyak bubble2..pastu ade cecair kat dasar die..

Cheq Sue said...

hurmmmm.... gelak tu idok le zack...tapi melopong ade la. Banyak teknik dalam video tu, tq share ye

Cendana Kasih said...

dah macam chef dah... tahniah...mmg berguna utk saya yg tangan kayu ni...hehehe

Mamasya said...

Aslmkum Zack

Cantik kek Zack deco...kreatif...suka tengok...siap rama2 tu. kongsi video...tkasih berkongsi ilmu.akak belum pernah hias kek guna whipping krim...nanti nak cuba...

Zack Zachoes said...

@missalongwani: bubble2? cecair kt dasar? mmg guna yg khas utk deco kn? mgkn tak cukup pukul kot..kalau nk tahu dh cukup ke tak, cuba cucuk2 cream tu dgn beaters. nnt dia rasa mcm cucuk2 bantal lembut je, hehe.. susah sket nk explain cmne dia rasa.. takpun mgkn jenama kot? kalau yg ok, value pride, rich's dgn flavour right, tahan gak dia masa paiping tu.

@cheq sue: huhu, terasa mcm poyo je lak buat video ni :P hehehe.. biasa2 je, kot2 yg nk bljr deco leh dpt sikit gmbrn..kita pn manatahu kn. hehe..

@cendana kasih: chef dlm dapur sendiri je ni :p muehehe..

@mamasya: w'salam.. hehe, takdela kreatif sgt kak..cuba2 je ni :) nnt kalau ada kelapangan leh la share2 lg cara deco ke, teknik2 ke.. :D

missalongwani said...

guna yg macam kotak kak guna tuh..tp tulisan kaler merah...mgkin jugak kot..kan takot terputar lama2 kan kasum xleh guna..kalu putar lama2 xper k kak?

Zack Zachoes said...

akak pernah tgk gak tp tak pernah guna. sbb tgk mcm lain sikit je. nama dia 'soft blend' ke apa ntah kn? rasanya mmg jenis cmtu la kot, lembik je walaupun dh dipukul. sbb tgk dari nama pn dia tulis soft. hehe.. biasa akak guna kotak kaler kuning, tak lembik..

eencyweency said...

one word, wow!nnt nk try lah nk buat chocolate curl tu..tp takot :( tq 4 sharing kak zack!!!inspiring betol video2 nih

Zack Zachoes said...

wawa, ni deco senang nak buat tp nampak lawa ;) kalau wawa rajin transfer sheet tu leh dipelbagaikan deco2 dia ;)

dhiya said...

akak, nak buat chocolate transfer sheet tu pakai coklat masakan ke? kalo coklat masakan nak kene campur bahan2 lain ke?

Zack Zachoes said...

dhiya, akak biasa guna compound chocolate mcm Selbourne atau Cocomas kalau nk buat hiasan guna transfer sheet ni. kalau guna coklat masakan boleh jg, tapi dia manis dan tekstur dia mcm kasar sikit la banding compound atau real chocolate. coklat masakan takyah nk bubuh apa2, cairkan dlm microwave (on HIGH 10saat, kacau, dan panaskan lg 10saat sampai dia cair) atau atas double-boiler. pastu terus sapu atas sheet.

P/S: American chocolate cake je akak guna coklat masakan sbb takde stock coklat yg biasa akak guna tu ;)

Aiey Lavender said...

pergghh!! tere la kak..tipu la kate x prnh g kelas wat kek..thanks video tu..terbaeekkk la kak !!

Zack Zachoes said...

@aiey: betul, tak tipu. belajar sendiri2 je, tp last2 buat kelas untuk org lain >.< hehehe.. alhamdulillah..