Thursday, April 28, 2011

Resepi Super Moist Eggless Chocolate Cake

0

Kek ni dah buat beberapa hari yang lepas selepas ku skodeng blog kak HaSue tapi tak sempat nak update sebab gambar ada dalam laptop En. Hubby. Hehe..

Bagi yang alergik telur atau tengah pantang tetapi terasa nak makan kek coklat, boleh cuba resepi ni. Bahan-bahan pun simple dan buatnya pun tak susah. Cuma guna whisk untuk kacau dan satu mangkuk besar saja. Nak lebih sihat gunakan minyak jagung. Rasanya seperti kek coklat [moist] kukus resepi dari lilydvalley@myresipi.com cuma ada subtle difference yang agak sukar nak dieksperisikan (mungkin sebab guna chocolate emulco kot dan guna kaedah bakar instead of steamed).

Apapun, enjoy and don't be afraid to explore!


Resepi Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi: Dapurku Sayang@dayangjack.blogspot.com



The cake

Super moist eggless chocolate cake (kek coklat super moist tanpa telur)- the innards


Bahan-bahan (loyang 6-7 inci)
Ku guna loaf pan saiz kecil about 4" x7"

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk, dari peti ais
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco - ku guna chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon - ku guna limau kasturi je. Takde difference dalam rasa kalau guna limau kasturi sebab kuantitinya sedikit saja


Cara-cara :

1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga (ku alaskan dasar loaf pan dengan baking paper sekali).

2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.

3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.

4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati (NB: terus bakar jangan dibiarkan lama-lama, nanti cuka/jus lemon [asid] akan bertindakbalas dengan baking soda [alkali] dan menghasilkan karbon dioksida yang akan membantu menaikkan kek tu nanti. Kalau dibiarkan lama-lama atau adunan tepung dipukul terlebih banyak, kek akan jadi bantat).

5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 - 40 minit atau hingga masak. (ku bakar 50 minit mungkin sebab saiz loyang kecil sangat. Kek pun agak merekah pada bahagian atas).

6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran (seeloknya dipotong apabila kek sudah sejuk/suam sebab masa tengah panas/hangat kek agak berderai sikit).

Wednesday, April 27, 2011

Resepi Roti Jala/Roti Kirai

2

Sejak awal kahwin dulu guna resepi ni je sebab rasa lemak-lemak dari susu segar. Jarang nak tukar/try resepi lain bila dah terbiasa dengan satu resepi ni. Resepi asal dari cik Lynn@Myresipi.com. (Sila abaikan warna yang kepucatan roti jala ku sebab kali ni letak sikit sangat serbuk kunyit) :P Enjoy!


Resepi Roti Jala [atau Roti Kirai] (lynn@myresipi.com)

Roti jala atau roti kirai (kurang sikit warna kuningnya sebab cuma letak secubit serbuk kunyit) :P


Bahan-bahan (Anggaran 10-15 orang) -ku buat separuh adunan

450g @ 4C + 1/4C tepung gandum
1st garam
1/2st serbuk kunyit
450 ml susu segar
3 biji telur (di pukul sedikit )
450 ml air (sekiranya semasa menyediakan adunan ianya agak pekat, tambahkan sedikit air )
2sb mentega/majerin cair

minyak untuk melenser
acuan roti jala


Cara-cara

1. Ayak tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang di tengahnya. Tuangkan susu, telur, separuh daripada air dan setengah mentega cair ke dalamnya.

2. Gunakan pemutar belon/balloon whisk untuk membancuh. Masukkan baki air dan mentega hingga adunan tidak bergentel. Tapis dengan penapis halus.

3. Ketepikan adunan selama 20-30 minit.

4. Panaskan kuali leper yang tidak melekat (atau non stick pan) atas api sederhana. Kemudian lenserkan sedikit minyak panas dengan berus lenser atau berus pandan (ku guna tisu je).

5. Kacau dan isikan 80ml adunan ke dalam acuan roti jala.

6. Bermula dari bulatan luar, pusingkan acuan kira-kira 6-8 cm di atas kuali. Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala. Jangan buat pada bahagian yang sama dua kali kerana roti jala akan menjadi tebal. Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan.

7. Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan. Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis di gunakan.

Tips: Untuk membuat berus pandan, ambil 4 helai daun panda, belah setiap helai kepada 2 secara memanjang. Kemudian hiris sepanjang 20 cm. Akhirnya ikat pada satu hujung dengan getah bulat.

Monday, April 25, 2011

Resepi Blueberry Chocolate Ganache Cake (Kek Coklat Ganache Blueberry)

4

Kek ni dah lama buat tahun 2010 kalau tak silap. Cuma tak pernah tulis resepinya. Mungkin untuk sesetengah orang, jenis kek ni leceh sikit sebab banyak sangat bahan nak kena sediakan. Tapi kalau aturkan masa, takde la susah sangat. Cuma kalau niat nak siapkan semua dalam satu hari memang memenatkan sikitlah. Pada saya, kek ni tak susah, cuma agak leceh sikit.

Biasanya kek yang guna berjenis-jenis cream (contoh macam ni) saya sediakan awal-awal dulu creamnya. Jadi pada hari kek tu nak dibakar, tinggal tunggu ia sejuk, belah 3, dan hias je. Al-maklumlah, suri rumah tangga, banyak lagi kerja nak kena buat. Lagipun kalau kelam-kabut takut ada slack mana-mana.



Resepi Blueberry Chocolate Ganache Cake (Kek Coklat Ganache Blueberry)
(zachoes.blogspot.com)


Blueberry Chocolate Ganache Cake (Kek Coklat Ganache Blueberry)


Bahan kek coklat ganache blueberry:
1 biji kek span coklat/chocolate sponge cake (resepi di bawah)
Filling: whipped chocolate ganache (disediakan sehari lebih awal. Resepi ada di sini)
Frosting (inner): whipped white chocolate ganache (disediakan sehari lebih awal. Resepi ada di sini)
Frosting (outer): Poured ganache (disediakan pada hari kek akan dibakar. Resepi di bawah)
100g blueberry filling


Keratan rentas kek yang awal-awal buat dahulu tanpa sebarang hiasan


Resepi kek span coklat/chocolate sponge cake:
Loyang bulat 8" ketinggian 3"
Kek span dipetik dari laman Inassaly Bakery@ http://inassaly.fotopages.com/?entry=1543474



Kek span coklat

Bahan A:
3 biji kuning telur Gred A (atau 4 biji telur saiz sederhana)
100g gula kastor
120g tepung naik sendiri - UPDATE 3 MARCH 2012: boleh ganti guna 120g tepung gandum dan tambah lagi 1st baking powder
1/2st baking powder
1/2st baking soda
50g minyak jagung/minyak masak biasa
1st esen vanila

Bahan B:
30g serbuk koko + 120g air panas
*kacau hingga rata dan hancur kesemua serbuk koko. Ketepikan pada suhu bilik.

Bahan C:
3 1/2 biji putih telur Gred A (ku guna 3 biji Gred A je)
1/4st cream of tartar
60g gula kastor


Cara buat kek span coklat:
1. Panaskan oven 175C. Lengserkan loyang 8" atau 9" dan alaskan dasar serta kelilingnya dengan baking paper. Ketepikan.

2. Dalam satu mangkuk besar, campurkan semua Bahan A dan kacau dengan senduk kayu sekata (ku guna whisk telur je).

3. Campurkan Bahan B ke dalam adunan tadi dan kacau sekata.

4. Dalam bekas bersih lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan 60g gula sedikit demi sedikit, hingga bertanduk dan kaku (bila terbalikkan bekas, putih telur tak mengalir atau jatuh. Pastikan tiada walaupun secubit/setitik pun kuning telur atau minyak dalam putih telur sebelum memukul. Kalau tak 'meringue'- nama putih telur yang dipukul kaku ini- tak jadi. Kalau ada sedikit kuning telur, boleh dibuang dengan sudu).

5. Ambil satu senduk meringue dan kaup balikkan ke dalam adunan coklat tadi (stage ini boleh kasar sikit sampai tak nampak jalur/streaks putih telur). Ambil lagi sesenduk dua meringue dan kaup balikkan perlahan-lahan dalam adunan cream cheese. Buat dalam 3-4 kali.

6. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilengserkan dan dialas dengan baking paper pada dasar dan kelilingnya. Bakar pada suhu 175C selama 50min atau hingga masak.

7. Keluarkan kek dari oven dan sejukkan di atas redai. Kemudian simpan dalam peti sejuk untuk beberapa jam supaya mudah dibelah 3 bahagian.



Pandangan tepi


Resepi Poured ganache:
80g dark cooking chocolate
100g fresh cream
*Boleh digandakan kalau tak yakin boleh salut kek cepat-cepat. Sebab ganache akan cepat likat dan mengalir tak cantik bila tersentuh dengan white chocolate cream nanti. Biasa saya tak letak butter sebab ganache memang berkilat. Ini bergantung pada cara kita cairkan coklat dan jenis coklat yang digunakan. Ganache pun tak mengeras (sampai susah nak potong kek) tetapi akan 'set' bila dimasukkan ke dalam peti sejuk sebab kuantiti coklat lebih kurang dari creamnya. Boleh guna nisbah sama 100g coklat:100g fresh cream kalau nak ganache lebih pekat. Jika kuantiti coklat lebih dari cream, ganache yang dihasilkan lebih pekat dan sukar sikit nak mengalir secara mudah atas kek, kecuali ditambah dengan butter dan suhunya memang sesuai untuk dituang.


Cara buat poured ganache:
1. Masukkan coklat yang dihiris/dicincang halus ke dalam bekas tahan panas. Masukkan whipping cream/fresh cream.

2. Cairkan coklat + fresh cream secara double-boil (bekas tahan panas diletakkan atas periuk berisi air yang sedang mendidih).

3. Tutup api dan alihkan bekas dari periuk. Kacau guna whisk sampai coklat dan cream betul-betul sebati. Kalau ingin ganache yang berkilat, tambah 1st butter dan kacau rata.

4. Ketepikan pada suhu bilik.



Cara assembly kek coklat ganache blueberry:
1. Kek span dibelah kepada 3 bahagian.

2. Keluarkan whipped chocolate ganache dan whipped white chocolate ganache (yang telah disediakan sehari lebih awal) dari peti sejuk bahagian bawah (pastikan ia telah dipukul kental dahulu dalam keadaan sejuk supaya lebih kembang dan gebu).

3. Bahagikan whipped chocolate ganache kepada 2 bahagian. Lapiskan 1 bahagian di atas satu lapisan kek yang diletak atas cakeboard. Sapukan blueberry filling di atasnya rata-rata. Letakkan satu lagi lapisan kek di atasnya.

4. Sapukan baki whipped chocolate ganache pada ke-2 kek. Sapukan lagi blueberry filling di atasnya rata-rata. Letakkan lapisan terakhir kek di atas lapisan blueberry tersebut.

5. Ambil whipped white chocolate ganache dan salutkan keseluruhan kek (umpama menyalut guna buttercream/fresh cream). Simpan dalam peti sejuk untuk 5-10 minit. N/B: Adunan yang disediakan hanya cukup untuk lapis nipis-nipis kek tersebut. Bagi yang inginkan frosting lebih tebal, adunan boleh digandakan. Kalau tak mahu buat whipped white chocolate ganache, boleh gantikan dengan fresh cream yang dipukul kental sahaja.

6. Ambil poured ganache yang telah diketepikan pada suhu bilik tadi. Kalau ganache terlalu likat atau nampak lambat mengalir bila dituang, cairkan semula secara double-boiler biar sekadar mudah mengalir sahaja. Letakkan kek di atas redai dan di bawahnya ada dulang (untuk tadah ganache yang mengalir).

7. Tuangkan ganache di atas kek. Cepat-cepat tonggengkan sikit kek biar ganache boleh mengalir ke bahagian-bahagian tepi. Atau gunakan spatula/belakang sudu untuk tolak ganache perlahan-lahan ketepi kek. Kalau gandakan ganache boleh biarkan ia mengalir secara semulajadi (saya tak gandakan sebab selalu tak simpan pun lebihan ganache tu).

8. Bersihkan sisa ganache yang berada di atas cake board (guna spatula dan kertas tisu). Simpan kek di dalam peti sejuk sehingga ganache keras/set. Hiaskan sesuka hati.



Kek yang dituang dengan poured ganache

Terlupa nak bawa kamera masa potong kek. Gambar courtesy of Kak Marini

Saturday, April 23, 2011

Resepi Nasi Karot Dan Sup Tulang Merah (Bone Steak)

0

Biasa masak nasi karot kat rumah sebab anak tak berapa nak makan sayur. Satu cara nak bagi dia zat, buatkan nasi bersayur. Taufiq (dan bapa Taufiq) paling suka nasi ni, sebab manis dari karot kot. Kadang-kadang makan dengan ayam masak merah, tapi kali ni makan dengan sup tulang merah (bone steak) sebab kebetulan ada beli tulang dan daging hujung minggu aritu.

Apapun, layan...


Resepi Nasi Carrot/Karot atau Nasi Lobak Merah
(dalinnasue@myresipi.com)

(saya buat separuh resepi)

Bahan kisar:
10 biji cili hijau - saya tak letak, ada budak kecik
1 sd besar lada putih
1 sd besar jintan manis
5 ulas bawang putih

Bahan tumis:
Buah pelaga - saya guna 4 biji untuk separuh adunan
Bunga lawang - saya guna 2 biji
Bunga cengkih - saya guna 6-8 biji
Kulit kayu manis - saya guna 1 batang besar

Bahan nasi:
4 cawan beras, cuci & toskan
600 gm carrot, di parut - saya guna 2 batang lobak besar untuk separuh resepi
½ ekor ayam, potong kecil - saya tak letak
300 gm buah tomato, potong dadu & campurkan gula batu sedikit - saya tambah tomato puree
3 biji bawang besar, dihiris
4 sd besar minyak sapi
3 cawan air rebusan ayam - saya guna stok ayam Megi
1 cawan santan - saya guna susu sejat
garam
daun pandan, disimpul


Cara:

1. Gaulkan carrot bersama beras.

2. Rebus ayam bersama 3 cawan air.

3. Panaskan minyak sapi, tumis bawang besar hingga kekuningan. Masukkan bahan penumis, bahan kisar, garam, dan biarkan hingga naik bau.

4. Masukkan stok ayam dengan ayam skali la, santan/susu sejat, buah tomato dan beras yg digaul bersama carrot. Kacau sebentar. Tutup periuk dan biarkan nasi masak.


Nasi karot/carrot atau nasi lobak merah


Resepi Sup Tulang Merah atau Bone Steak
(kak Fida@myresipi.com)

(saya buat suku resepi)
Bahan:

@1 kilo tulang- cuci bersih
@3 helai daun pandan
@1 btg serai
@4 ulas bwg putih -diketuk
@1 ibu jari halia -diketuk
****Bahan-bahan @ di atas disatukan di dalam periuk besar dan masukkan air secukupnya hingga tulang tenggelam dan rebus.

2 sb ketumbar biji*
1 sb jintan kasar*
3/4 sb jintan halus*
1/2 sb lada hitam/putih*
****4 bahan * di atas disangar dan dikisar halus

10-15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 botol tomato sos (saya tambah tomato puree)
2 sb kicap manis
kobis ,carrot, kentang -dipotong ikut suka
1-2 biji bwg besar - dibelah
cili hijau - dipotong (saya tak letak sebab ada budak kecik)
2 biji telur - di kocok
daun sop/daun bawang atau daun ketumbar
1/2 cwn bawang goreng
1/2 cwn kacang peas -utk tabur (saya tak letak)

Cara:

1. Rempah yang disangar dan dikisar di masukkan ke dalam rebusan tulang dan rebus hingga daging pada tulang empuk.

2. Cili kering, bawang merah, bawang putih dan sehiris halia dikisar dan ditumis hingga garing.

3. Tuangkan (2) ke dalam rebusan tulang dan gaul rata. Masukkan kobis, cili hijau, carrot, kentang, bawang hiris, sos tomato, kicap, garam dan gula secukup rasa dan gaul rata dan masak hingga sayuran empuk.

4. Tambahkan 1/2 bahagian daun sop, daun bawang (daun ketumbar) dan bawang goreng dan gaul rata lagi.

5. Akhir sekali tuangkan telur keatas tulang dan tutup periuk dan masak hingga telur pekat.

6. Ketika menghidang, tabur kacang peas dan lebihan daun-daun dan bawang goreng.

7. Rempah-rempah yang disangar juga boleh digantikan dengan rempah steak yang sedia ada dijual.

Sup tulang merah (bone steak)

***Saya tak letak sayur kobis, carrot, peas dan daun sop. Cuma kentang tu saya parut guna pemarut ke dalam sup masa tengah direnih. Biar kentang hancur dan kuah bertambah pekat.

Friday, April 22, 2011

Resepi Nasi Kerabu Perantau

0

Dulu masa zaman bujang tak pandai nak makan nasi kerabu walaupun berkawan dengan orang Kelantan. Dah dok Sabah, baru pandai nak makan nasi kerabu. Rupa-rupanya kena gaul semua bahan-bahan baru 'kekerabuan'nya terasa. Huhuhu.. Cari-cari kat Internet, jumpa resepi kak Yani kat myresipi.com dan bahan-bahannya pun mudah nak cari bagi seorang perantau macam saya (ceh, macam dok oversea lak jauhnya ye :P)

Apapun, layan. Nasi ni pun favourite En. Hubby (Taufiq tak makan, takut nasi berwarna biru garang macam maknya ni :P) Eh betul ke patut warna biru? Tak tahulah, hantam sajalah labu... Huhuhu..


Resepi Nasi Kerabu Perantau (yani@myresipi.com)
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
(saya buat separuh adunan)

Nasi:
4 cwn beras
1 sudu kecil garam
4 1/2 cawan air
2-3 titik pewarna kuning (saya guna biru)
2-3 helai daun limau purut (optional)
1 btg serai-diketuk (optional)

Cara:
Macam masak nasi biasa, cuci beras dan masukkan semua bahan-bahan. Nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air.

Nasi kerabu perantau


Sambal Tumis:
5-10 biji lada kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1cm halia
1cm kunyit @ 1 sk serbuk kunyit
200ml @ 1/2 tin santan pekat
2 btg serai2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu @ 3 sudu besar sos ikan
garam dan gula melaka


Cara sambal tumis:

1. Blend lada kering, bawang besar, bawang putih, kunyit dan halia sehingga lumat.

2. Panaskan minyak (kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak. Masukkan budu, asam gelugor, garam dan gula melaka secukup rasa.

Sambal tumis

Sambal ikan:
1 ekor ikan kembung- saiz besar
1 cawan kelapa kering @ kelapa parut
2 ulas bawang putih
1/3 biji bawang besar @ 4-5 biji bawang merah
1 batang serai, dihiris
1cm halia

Cara:

1. Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa. (kadang-kadang saya rebus je, malas bakar)

2. Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.

3. Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.

4. Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .

5. Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.

6. Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.

Sambal ikan

Kerabu:
kubis
timun
taugeh
daun kesum

Bahan lain- optional:
solok lada
telur asin
bawang jeruk
ayam goreng kunyit
sambal belacan

***Kerabu dan bahan-bahan lain saya guna apa yang ada je dalam peti sejuk. Ada rezeki, ada la semuanya. Takde, makan dengan sambal-sambalnya dengan telur asin je pun dah sedap.

Thursday, April 21, 2011

Piping Whipped Chocolate Ganache Roses- A [Basic] Step-by-Step

6

I'm not an expert on making roses, be it from buttercream, ganache or other type of icings. There are many videos on Youtube which shows you how to pipe a rose using a rose petal tip and buttercream icing or fresh cream.

This one uses buttercream icing for making roses:


This one uses fresh cream or non-dairy cream:



Don't they make it look so simple?

One thing I noticed is that in order to make bigger, opened-petal roses, use a wider petal tip and higher base. Mine didn't turn out so pretty as theirs (keras tangan sangatlah tu) but I dare say with loads of practice, yours truly could like a pro. Haha.. Yeah. Notice: with LOADS of practice.


Piping Whipped Chocolate Ganache Roses- A [Basic] Step-by-Step

You will need:
Some whipped chocolate ganache, freshly whipped or thawed at room temperature till pipeable
A piping bag
A big rose petal tip (can't help with the numbers, I used non-branded ones)
Some wafer cones (if you don't want to make your own base)
An icing rose nail/cone holder 


Ganache roses- left, 1 part cream and 1 part chocolate. Right, 1 part cream and 2 parts chocolate


1. First, make the base of the rose. I couldn't be bothered so I used a wafer cone like below. Position the tip on the wafer cone, with the wide end touching the cone. While rotating your cone holder, squeeze piping bag with steady and gentle pressure, until the whipped ganache covers the top of the cone.

2. Position the tip so that the top of the tip extends higher than the base. Gently squeeze ganache in a slight arc, while rotating the cone holder at the same time. If done right, the middle of the petal should be higher than its ends. Repeat till you get 3 petals, with the ends slightly overlapping the other.

3. Make a 2nd layer of petals, 5 petals total. Place tip on the outside of one of the 3 petals with the top of the tip slightly higher than the base. Repeat squeezing and rotating motion for a second layer of petals, making sure the ends of each petal slightly overlaps the other.

3. Repeat procedure for 3rd layer of petals, 7 petals total. Sometimes I get extra space at the bottom of the rose, probably because I used a smaller rose petal tip. So I just fill in more petals until the wafer cone can't be seen (usually people stop at 7 petals).

4. Whipped ganache rose can then be transfered directly on to cake by means of a pair of scissors (sometimes I just use the end of a spatula). When I don't want to be in a rush, I just transfer the roses on a flat surface (a small plate maybe) and just store it in the freezer until it hardens and use it the day after.


****You can make ganache roses using a ratio of 2 part chocolate and 1 part cream, but it's tricky and I haven't got the hang of it yet. I think for better piping for this ratio, maybe it's better if you just leave it at room temperature overnight and use it the day after. No need to store in the fridge. Or just use it directly after being left to set for about 1-3 hours or so at room temperature. The first picture above I stored it in the freezer and thawed it the next day. It didn't pipe really well (and I suspect because I didn't use a wider tip. The long end of the tip was narrow and caused the ganache to set up hard). I think whipped chocolate ganache pipes rather like a buttercream; it's not too hard nor too soft when whipped correctly at the right temperature. As for the poor-looking rose, my bad. I very rarely pipe roses, just simple rosettes and swirls on my cakes.

Wednesday, April 20, 2011

Resepi [Whipped] White Chocolate Ganache (Ganache Coklat Putih [Kocok])

5

Berkali-kali buat ganache coklat putih tapi kadang-kadang jadi, kadang-kadang kurang menjadi. Rasanya sebab ia terpengaruh dengan teknik dan kuantiti coklat : cream yang digunakan. Pengalaman tak seberapa (mungkin sebab tak berguru kot) tapi tetap nak dikongsi pada sesiapa yang sudi mendengar. Hehe..

Bagi yang pernah pergi kelas dan berpengalaman, kalau ada kekurangan harap sudi beri tunjuk ajar :) Saya buat ni pun just based on experience yang tak seberapa, huhu..

UPDATE 25 APRIL 2011: Tajuk resepi ditambah perkataan 'whipped' white chocolate ganache sebab keadaan ganache ni bukan bentuk cecair tetapi kaku. Jadi lebih sesuai untuk dilepa daripada dituang atas kek. InsyaAllah, ada masa akan dieksprimenkan lagi pada lain masa. Resepi ini digunakan untuk membuat kek coklat ganache blueberry.


Resepi [Whipped] White Chocolate Ganache (Ganache Coklat Putih [Kocok])
(sekadar cukup untuk salut/sapu nipis kek bulat 8", tanpa filling)
resepi: zachoes.blogspot.com


[Whipped] White chocolate ganache (ganache coklat putih [kocok])


Bahan:
50g coklat masakan putih, dicincang (boleh guna sampai 75g iaitu separuh dari coklat putih, kalau lebih lagi takut keras sangat nak lepa creamnya nanti. Tapi terpulanglah nak eksperimen)
150g @ 1/2C fresh cream (kalau guna UHT whipping cream tak sesuai sebab cair disuhu bilik)


Cara:
1. Pukul fresh cream sampai stiff peak/kental. Ketepikan sebentar (tak perlu disimpan dalam peti sejuk)

2. Masukkan coklat putih dalam bekas tahan panas. Ambil 2 scoop besar fresh cream tadi (dalam 25g) dan masukkan ke dalam bekas berisi coklat putih.

3. Double-boil hingga coklat putih dan fresh cream mula cair (bekas tahan panas diletakkan atas periuk berisi air yang sedang mendidih perlahan).

4. Tutup api dan ketepikan dari periuk berisi air. Kacau sentiasa menggunakan wire/egg whisk.

5. Sejukkan sebentar hingga bekas boleh dipegang tanpa rasa panas (dalam 5-10 minit). Ambil dalam 1 sudu menggunung fresh cream yang dikocok tadi, masukkan ke dalam adunan coklat putih. Kacau hingga fresh cream larut dalam adunan coklat.

Masukkan satu sudu menggunung ke dalam adunan coklat putih dan kacau hingga larut dan sebati


6. Ulang lagi 2 kali hingga adunan bertukar dari warna kuning terang ke kuning pucat. Ketika ini adunan coklat akan perlahan-lahan tukar dari suhu hangat ke sejuk.

Adunan coklat putih telah sebati dengan fresh cream yang dikocok kental tadi. Warna akan bertambah pucat


7. Tuangkan adunan coklat ini ke dalam baki fresh cream. Lakukan sedikit demi sedikit hingga adunan coklat semua habis.

Gaul adunan coklat putih dengan baki fresh cream hingga sebati


8. Pukul adunan ganache coklat putih dengan mixer hingga gebu (kalau nampak kurang gebu, boleh simpan dalam peti sejuk sebentar sebelum dipukul dengan mixer). Boleh disimpan dalam peti sejuk, freezer atau terus digunakan.



***Sebelum ni, ikut cara cairkan coklat putih dan kaup balikkan ke dalam fresh cream yang telah dipukul kental. Cuma kadang-kadang ada masalah coklatnya beku bila kaup balikkan ke dalam fresh cream yang sejuk, jadi ada cebisan-cebisan coklat dalam ganache. Kalau lama sangat nak tunggu coklat putih jadi suam pun susah, kadang-kadang beku balik dan jadi tak cantik/berketul bila nak lepa.

***Kadang-kadang dulu masa cairkan coklat putih saja (tanpa ditambah fresh cream), ada cuba masukkan sedikit fresh cream yangtelah dikocok kental. Cuma nasib la, kalau suhu tak sesuai coklat terus mengeras bila terkena dengan fresh cream. Teknik ni (kononnya) nak turunkan suhu coklat putih secara perlahan-lahan (niatnya gitu la).

***Adunan boleh digandakan kalau nak buat filling (isian) bagi kek. Guna dalam 250g fresh cream dan 100g-150g coklat masakan putih. Pastikan masa nak lepa pada kek tu guna ganache yang baru keluar dari peti sejuk.

***Boleh eksperimen guna lebih coklat putih. Kalau nak lebih keras guna kuantiti coklat separuh/lebih separuh kuantiti fresh cream.

***Guna cara ni walaupun (agak) lama tapi lebih selamat. Terpulang pada masing-masing nak guna cara apa pun.

Resepi Japanese Souffle Cheese Cake [dan simple step-by-step]

11

Resepi pernah ditulis sebelum ni, cuma dalam inggeris. Biasa buat tempahan kek jenis ni sebab nak buatnya pun tak susah sangat. Kalau tak ada spring form pan pun boleh buat, sebab kek ni tak perlu base biskut atau base kek.

UPDATE 23 APRIL 2011: Untuk kek yang ada biskut atau kek sebagai base pun boleh guna cara bakar di bawah. Yang penting alaskan tepi loyang dengan baking paper kemudian baru alaskan dasar loyang tersebut dan griskan dengan majerin/butter.


Resepi Japanese Souffle Cheesecake [tanpa guna loyang spring form dan simple step-by-step]
(sebiji kek 500g setelah dideco menggunakan loyang 7.5" bulat ketinggian 2" atau 6" bulat ketinggian 3")

Decorated Japanese Souffle Cheese Cake

Japanese Souffle Cheese Cake- side view


Bahan:
200g cream cheese, suhu bilik
50ml fresh milk/susu segar
3 biji telur, asingkan putih dan kuning
100g gula kastor
30g tepung jagung
1 tbs lemon juice (saya guna limau kasturi sebab memang tanam pokoknya depan rumah. Dalam 6 titik gitu. Lagipun limau lagi mild rasanya dari lemon)
1/2 tsp cream of tartar

Cara:
  1. Panaskan oven 175C (saya panaskan 160C). Alaskan dasar dan keliling spring form pan (atau loyang bulat biasa) dengan baking paper. Griskan dengan butter/majerin. Ketepikan.

  2. Pukul cream cheese dalam satu bekas besar. Tambahkan susu dan kacau hingga sebati (saya guna egg whisk je).

  3. Masukkan separuh gula, kuning telur, tepung jagung, jus limau/lemon dan kacau sebati. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih pada kelajuan sederhana, masukkan cream of tartar. Pertingkatkan pada kelajuan maksima, sambil tambah baki gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga 'stiff peak' dimana bila bekas diterbalikkan, tak ada putih telur yang mengalir dan bentuknya kaku. (Pukul tak sampai 2-3 minit je pun, max speed)

  4. Ambil 1/2 meringue (putih telur yang dipukul tadi) dan kaup balikkan ke dalam adunan cream cheese. Untuk kaup balik pertama kali ni boleh kasar sedikit, biar betul-betul sebati tanpa nampak streaks/jalur putih-kuning. Kaup balikkan meringue selebihnya hingga habis.

  5. Masukkan loyang cheese cake ke dalam loyang yang lebih besar (kalau guna spring form pan, balut luar loyang dengan 2-3 lapisan aluminium foil untuk elakkan air dari meresap masuk ke dalam loyang cheese cake). Tuangkan air panas ke dalam loyang besar tadi, sampai mencecah separuh dari ketinggian loyang cheese cake (teknik ni dipanggil steam bath/water bath/bain marie)

  6. Bakar pada suhu 175C (saya guna 160C) selama 55 minit, dengan 5 minit terakhir loyang cheese cake dirotate biar permukaan atas dibakar serata. Keluarkan dari oven, sejukkan dalam loyang 5 minit sebelum dikeluarkan dari loyang dan dibiarkan sejuk atas redai kek.

***Kalau tak ada loyang spring form atau loyang bongkar pasang, boleh guna loyang biasa.


Cara Bakar Cheese Cake Tanpa Loyang Spring Form atau Loyang Bongkar Pasang
(How to make a cheese cake without a spring form or loose pan)

1. Caranya, buat macam cara-cara di dalam resepi di atas. (Bake a cheese cake using a regular pan. Make sure you put baking paper at the bottom and sides of the pan and grease it).


2. Letakkan sehelai baking paper (ikut saiz loyang cheese cake) atas kek. Baking paper yang keliling kek tu potong biar sama paras dengan loyang dan kek. (Put a piece of baking paper on top of the cheese cake. Any excess baking paper on the sides of the cheesecake may be trimmed off).


3. Letakkan redai atas baking paper. (Put a wire rack on top of the baking paper).


4. Terlangkupkan loyang kek. (Flip over the cake tin with the wire rack).


5. Keluarkan loyang dan baking paper (dari dasar loyang kek tadi). (Take out the pan and get rid of the baking paper inside it).

6. Sebelum nak deco, terlangkupkan kek atas cake board. Bolehlah dideco atau letak filling atas kek tu nanti untuk tutup sebarang kecacatan. (Before decorating, flip the cake onto a cake board and decorate as desired).


Sebelah kiri tu panggilnya paku mawar (rose nail bentuk macam witch's hat) dan wafer cone, sebelah kanan icing bag diisi fresh cream (separuh bahagian isi warna pink, sebelah lagi isi warna putih)

Monday, April 18, 2011

Resepi Whipped Chocolate Ganache (Coklat Ganache Kocok)

14

Dah lama buat ni, sejak tahun 2009. Tapi belum puas hati masa tu sebab asik tukar teknik je. Huhu.. La ni baru buat dalam keadaan yang tenang baru dapat hasil yang memuaskan. Asalnya resepi ganache asas, nisbah whipping cream:coklat masakan (1:1). Tapi dikocok atau diputar sampai jadi gebu dalam keadaan ia masih sejuk dari peti ais.

Satu benda yang penting nak buat ganache ni adalah masa. Takde shortcut-shortcut. Sebab kena bagi masa untuk molekul coklat sebati dengan cream pada suhu bilik berjam-jam. Kalau tak, hasilnya memang kejap jadi, kejap tak. Dan kita tak dapat nak tahu mana silapnya (experience yang tak seberapa dalam membuat kek chocolate indulgence yang guna ganache sebagai cream la ni, haha).

Chocolate ganache (coklat ganache) ni jenis gebu dan ringan. Sesuai digunakan sebagai filling (isian) kek, frosting (sapuan/salutan) kek, dan hiasan ringkas (rosettes, star dll). Boleh juga guna utk buat bunga mawar/ros, cuma agak cepat cair masa piping. Idea asas dari Allrecipes tapi kena try-n-error lebih setahun utk dpt kelikatan/teknik yang elok. Resepi dah lama upload kat myresipi.com, cuma baru diedit sikit biar lebih mudah.

UPDATE 26 APRIL 2011: Resepi ini digunakan untuk membuat kek coklat ganache blueberry.

Resepi Whipped Chocolate Ganache @ Coklat Ganache Kocok [untuk Filling, Frosting, dan Hiasan (Ros, Rosettes, Star dll.) serta step-by-step]

(zachoes@myresipi.com)


Rose atau bunga mawar guna whipped chocolate ganache


Bahan:
120g dark cooking chocolate (coklat masakan)
100g fresh cream (boleh guna UHT whipping cream tapi saya guna fresh cream)

Cara:

1. Masukkan coklat yang dihiris/dicincang halus ke dalam bekas tahan panas. Masukkan whipping cream/fresh cream.

2. Cairkan coklat + fresh/whipping cream secara double-boil (bekas tahan panas diletakkan atas periuk berisi air yang sedang mendidih).

3. Tutup api dan alihkan bekas dari periuk. Kacau guna whisk sampai coklat+cream betul-betul sebati seperti gambar di bawah.

Ganache yang mula terbentuk, masih cair seperti dalam gambar.


INFO TAMBAHAN: Ganache pada keadaan cecair begini boleh digunakan untuk dituang atas kek yang telah disapu dengan fresh cream atau buttercream. Tunggu dia suam sedikit baru dituang atas kek. Adunan boleh digandakan untuk kek 1kg (saiz 8" ke atas). Untuk ganache yang lebih licin dan berkilat, boleh tambah 1 sudu butter. Untuk maklumat tambahan sila rujuk di sini.


4. Sejukkan pada suhu bilik paling kurang 1 jam atau semalaman (saya buat 3 jam). Tutup bekas dengan cling wrap dan simpan dalam peti sejuk paling kurang 3 jam atau semalaman (atau hingga ganache likat seperti dalam gambar di bawah).

Hasil didiamkan selama 3 jam pada suhu bilik


5. Keluarkan dari peti sejuk dan putar guna mixer speed sederhana. Putar sampai ganache bertukar dari coklat gelap ke coklat cair.

Ganache ketika mula diputar pada keadaan sejuk

Mula bertukar warna coklat cair

Whipped ganache (atau ganache kocok) - tekstur yang gebu, agak kental dan creamy


6. Boleh terus digunakan atau disimpan dalam freezer (bahagian sejuk beku). Boleh tahan lebih sebulan dalam freezer.


***Kalau ganache mula cair masa piping boleh disimpan dalam peti sejuk sebentar untuk mengeraskannya. Nisbah cream:coklat saya guna 1:1.

***Seeloknya buat ganache sehari sebelum kita nak lepa kek. Sebabnya ganache jadi lebih likat bila didiamkan dlm peti sejuk semalaman. Kalau simpan 1 jam je ganache tak berapa likat sangat dan cepat cair masa nak piping.

***Putar ganache dalam ia keadaan sejuk dari peti ais. Macam fresh cream/whipping cream, ia akan bertambah volume dalam keadaan yang sejuk. Nak sejukkan mixer dengan bekas sekali pun ok, lagi elok.

Perbezaan ganache nisbah cream:coklat - sebelah kiri, 1:2. Sebelah kanan 1:1. Kedua-dua telah didiamkan pada suhu bilik selama 3 jam (belum masuk peti sejuk lagi)

Sunday, April 17, 2011

Resepi Coklat Chip muffin

2

Rasanya ada satu lagi resepi muffin yang pernah dibuat sebelum ni (tapi tak diupdate resepinya lagi, haha..) Pada penggemar tegar coklat macam saya (dan laki serta anak saya), muffin ni kurang sikit chocolatey sebab sikit sangat serbuk koko dia. Atau mungkin saya yang bersalah sebab guna sikit sangat chip coklat (gara-gara habis stok). Haha.. Apapun, layan.. Tetap sedap dimakan hot from the oven ;p Resepi asal dari Nigella Lawson.

Resepi Coklat Chip muffin (junjs11@myresipi.com)

http://www.myresipi.com/top/detail/2343

Bahan: (ku buat separuh adunan, tapi tambah lagi 1sb serbuk koko dan tolak 1sb tepung gandum)

(20 biji bergantung pada saiz)

The innards~ Bersarangkan chip coklat yang sudah cair. Yummy..

Nama pun muffin, jadi mesti togel. Cuma tak merekah sangat sebab suhu oven rendah rasanya semasa bakar (susah nak adjust suhu oven otang ni)


250g tepung gandum

2 st baking powder

1/2st soda bikarbonat

2 sb serbuk koko

175g gula

150g coklat chip (ku kekurangan chip coklat)

250ml susu segar

90ml @ 6sb minyak masak (1 sb = 15ml)

1 biji telur Gred A

1 st esen vanila


Cara:

1. Gaul semua bahan kering dalam satu mangkuk.

2. Gaul bahan basah dalam mangkuk lain.

3. Masukkan bahan basah ke dalam campuran bahan kering tadi. Gaul rata, masukkan coklat chip. Gaul lagi.

4. Tuangkan dalam papercup, tabur coklat chip (ku tak buat) dan bakar 180C, 20 – 25 min bergantung pada saiz papercup.

Friday, April 15, 2011

Fungsi: Perihal Yis/Yeast

2

Yis (Yeast/Ragi/Ibu Roti)

Apa itu yis?
Secara ringkasnya, yis adalah sejenis kulat yang digunakan sebagai bahan penaik (leavening agent) dalam menghasilkan roti. Tanpa yis, roti yang dihasilkan akan kelihatan meleper dan keras. Ia juga digunakan untuk membuat minuman beralkohol. Yis membiak dengan cepat. Ia boleh menukarkan gula menjadi alkohol. Ia terlalu kecil dan hanya boleh dilihat melalui mikroskop. [rujukan]

Selain itu, yis juga dikenali sebagai ragi atau ibu roti (nama lama).


Cara yis berfungsi
Yis aktif ketika bercampur dengan gula dan air suam (bukan air panas), di mana ia akan menukarkan gula dalam doh kepada gas karbon dioksida, lalu mewujudkan poket-poket atau ruang udara di dalam doh. Apabila doh tersebut masak, yis yang ada di dalamnya akan mati. Poket-poket atau ruang udara yang terbentuk ketika proses fermentasi tadi akan kekal, lalu memberikan tekstur yang lembut dan 'spongy' pada roti tersebut. [rujukan]


Jenis-jenis yis: yis basah (segar) dan yis kering (instant/segera)
Terdapat beberapa jenis yis di pasaran, biasa yang dijumpai adalah Mauripan dan SAF Instant Ragi (Dry Baker's Yeast). Yis-yis ini boleh segera digunakan tanpa perlu direndamkan dalam air suam dan gula terlebih dahulu. Manakala yis basah (segar/fresh) perlu dicampur dengan air suam bergula dan biar selama 10-15 minit supaya ia kembang atau berbuih sebelum digunakan. [rujukan]

Jumlah yis segera/kering selalunya digunakan separuh dari jumlah yis segar. Bererti, jika 20 gm yis segar diperlukan, boleh diganti dengan 10 gm yis segera. Cara menggunakannya juga berbeza kerana yis segera boleh dicampur terus ke dalam tepung manakala yis segar perlu di’naikkan’ dulu dengan mencampur bersama air suam bergula. [rujukan]

20 g yis basah/segar/fresh = 10g yis kering/segera/instant


Terlalu lebih atau kurang yis serta kesan garam
Yis yang berlebihan akan membuat doh terlalu kembang kemudian kempis semula (bentuknya tidak dapat bertahan) kerana sukatan yis tidak setimpal/sepadan dengan gluten di dalam tepung. Ia juga menyumbangkan rasa dan aroma yang terlalu 'beryis' dan tekstur roti yang poros dan terlalu berderai. Terlalu sedikit yis menghasilkan doh yang padat, berat dan kurang naik. Pastikan anda tidak memasukkan yis dan garam bersama kerana garam menghalang perkembangan yis. [rujukan] [rujukan]

Bagaimana pun, sedikit garam dapat mengawal yis dari terlalu cepat naik lebih-lebih lagi pada hari yang panas, selain dari menyumbang rasa, memberi 'crust' yang lebih stabil, dan juga tekstur 'crumb' yang lebih halus (finer crumb) kepada roti. [rujukan]


Contoh yis dalam pasaran di Malaysia


Contoh yis segera/kering/instant- (Picture courtesy of Google)

Contoh yis segar/basah/fresh (picture courtesy of Google)


Suhu bagi yis
Suhu pengaktifan ideal yis adalah sekitar 27C - 46C, namun bagi tujuan pemerapan suhu yang sesuai adalah antara 27C - 35C. Pada suhu yang lebih tinggi, poket-poket atau ruang udara yang lebih besar akan terbentuk, memberikan lohong-lohong yang besar di dalam roti dan menjadikan roti tersebut kelihatan kasar dan kurang lembut. Yis pula akan mula mati pada suhu lebih dari 50C. Oleh itu, gunakan cecair (susu, air dll.) yang bersuhu suam ketika menguli doh, bukannya air panas. Untuk tujuan pemerapan, letakkan doh yang telah siap diuli di tempat yang hangat dan tutup doh dengan tuala lembab. Doh akan mengembang 2x ganda dari saiz asal dalam masa lebih kurang 1 jam, dan mengambil masa yang lebih lama jika diperap dalam peti sejuk semalaman. [rujukan] [rujukan]

Tuala lembab ini dapat mengelakkan suhu di dalam mangkuk berisi doh dari berubah dengan ketara. Ertinya, jika doh sedang mengembang, ia akan kekal mengembang tanpa gangguan perubahan suhu. Ini akan menjamin doh naik sekata dan mewujudkan gelembung udara yg diperlukan di dalam doh untuk membuat roti, pau dll. (doh menggunakan yis). Tuala lembab juga menghalang dari pembentukan “kulit” pada permukaan doh. Selain itu, boleh juga disapu rata majerin atau minyak pada permukaan doh bagi mengelakkan permukaan cepat kering dan merekah ketika proses pemerapan. [rujukan]


Cara menguji sama ada yis masih elok atau mati: kaedah yeast starter
Yis kering jika disimpan lama akan mati dan tidak dapat mengembangkan doh. Begitu juga jika ia sudah dimasuki angin. Oleh itu, bagi menguji sama ada masih elok atau tidak, kita boleh lakukan ujian yeast starter. Ujian ini dapat mengelakkan kita kecewa akibat dari menghasilkan roti yang tidak akan naik atau mengembang.

(1) Hangatkan cecair yang dinyatakan dalam resepi. Contohnya, jika resepi menyatakan sukatan air yang diperlukan adalah 1/2C, gunakan 1/2C air tersebut. Anda tak perlu gunakan sukatan air lain (untuk mengelakkan penggunaan terlebih air). Hangatkan biar lebih hangat dari suhu badan tapi jangan sampai anda tidak boleh memasukkan jari anda dalam air; lebih kurang suhu antara 43C - 46C.

picture courtesy of Google

(2) Masukkan 1 sudu teh - 2 sudu teh gula ke dalam air. Gula selebihnya boleh dimasukkan ke dalam campuran tepung. Kacau hingga gula larut, barulah boleh dimasukkan yis.

picture courtesy of Google

(3) Masukkan yis mengikut sukatan yang dinyatakan dalam resepi. Kacau perlahan-lahan hingga yis larut. Biarkan sebentar.

picture courtesy of Google

(4) Dalam masa 5-10 minit anda akan lihat satu permukaan berbuih berwarna perang di permukaan atas air. Yis anda sudahpun mula membiak dan mengembang.

picture courtesy of Google

(5) Bolehlah anda gunakan campuran yis ini di dalam resepi anda. Pastikan jangan terlebih gaul campuran yis ini ke dalam adunan tepung kerana sel yis mudah rosak dan mati.

(6) Jika dalam masa 15 minit yis masih tiada perubahan (tidak terbentuk buih atau bubble), kemungkinan yis anda memang rosak atau sudah mati. Terpaksalah anda buang dan buat sekali lagi (atau guna peket yis lain).

Tuesday, April 12, 2011

Resepi Fresh Fruit Tartlets

0

I've been meaning to this for the longest time. It's rather hard to get fresh fruit. The ones that I like, that is. One day I might find some kiwis, but no strawberries. The next time, they'll be selling strawberries, but no kiwis. *sigh* Well, you can't get everything you want in life. So just make do of what you have [ in the fridge, haha].

Resepi fruit tart di bawah (dan dinamakan sebagai fresh fruit tartlets sebab comey-comey saiznya) dicedok dari blog kak Maz http://ilhamdapur.blogspot.com/2010_04_01_archive.html. Thanks loads for the recipe y'all!


Resepi Fresh Fruit Tartlets

Fresh fruit tartlets, sedap dimakan sejuk-sejuk (dan kurang menyerlah sebab takde kiwi or strawberry T_T )


(about 36 mini tart/tartlets)
Sumber Resipi : Mamafami & Kak Rinnchan

SWEET CRUST PASTRY

(Bahan di bawah telah diseparuhkan dari resepi yang asal)


Bahan:
(A)
50g gula aising
100g butter
1/8 st esen vanila

(B)
1/2 biji telur
(saya guna Gred A)

(C)
210g tepung gandum (ku guna 1/2 tepung gandum, 1/2 tepung kek untuk tart yang lebih ringan)
1/2 sb susu tepung
(saya tak letak sebab habis stok)


Cara:

1. Pukul (A) hingga lembut. Masukkab B dan teruskan memukul hingga sebati.
2. Masukkan (C), bentukkan doh yang lembut dan licin.
3. Ambil sedikit doh dan tekan dalam acuan tart
(saya guna saiz 4cm).
4. Cucuk dasar doh dengan garfu untuk elak mengembang masa dibakar. Bakar untuk 12 min atau hingga kuning keemasan. Alihkan dari oven dan biarkan sejuk sebentar dalam acuan, kemudian di alihkan diatas redai
. (kak Maz guna suhu 140C, saya bakar guna suhu 170C, 15min untuk tart yang lebih garing. Lupa nak cakap, dah cucuk-cucuk dasar doh tu, rehatkan dalam peti sejuk barang 10 min. Sebabnya, kita nak relaxkan gluten yang terbentuk dalam doh tu tadi. Kalau buat roti, bun, pastry dan seumpamanya, eloklah direhatkan dulu sebelum dibakar. Kecualilah buat kek lagi-lagi yang ada agent penaik. Kang habis pula chemical reaction dalam batter tu kang, huhu..)

Note : Tart shell mesti disimpan dalam bekas kedap udara. Saya simpan luar suhu bilik (tanpa filling).


CUSTARD FILLING
(Bahan di bawah telah diseparuhkan dari resepi yang asal)


Bahan:

1 sb tepung kastad/tepung jagung (saya guna tepung kastad)

1 sb tepung gandum

4 sb gula pasir

1C @ 250ml susu segar (leh guna susu cair)

1 biji telur Gred A

Cara:

1. Campur tepung kastad/jagung dan tepung gandum dalam periuk kecil, masukkan 1sb susu segar. Kacau.

2. Masukkan telur dan kacau rata.

3. Masukkan baki susu segar.

4. Masak atas api kecil sambil selalu dikacau (saya guna whisk telur). Teruskan mengacau hingga pekat dan tidak berketul (dalam lebih kurang 5-8 min gitu).

5. Ketepikan dari api dan biarkan sejuk pada suhu bilik. Sedia digunakan.



TO ASSEMBLE :

1. Pipekan inti kastad ke dalam tart shell (saya guna star nozel).
2. Susun buah-buahan segar
(saya cuma ada anggur dan peach je kat rumah, hehe)..

NB:

I think I like the old method (the rub-in method) of incorporating cold butter into the flour more than whisking the butter and sugar together. You'll get a different texture of pastry. In this case where you whisk both butter and sugar together till soft, you'll get a biscuity-like sort of pastry tart. Rangup, yes (if you bake it till golden brown). But rather padat and unflakey. Where as in the method of incorporating cold butter into the flour, you'll find the taste is more flakey and rapuh, without it being too padat. It melts in your mouth, because the cold butter in the dough melts while baking in the oven, creating something akin to small air pockets in the pastry. Though by all means, use whatever method you like. There is no 'one way' of doing things, and everyone has his or her own preference :) cheers!

P/S: This is just an observation. Might not be true for everyone(?)